Tapas, er småretter og fingermat fra det Spanske kjøkken. Tradisjonen stammer fra Spania, hvor det var vanlig å dekke til drikke med brødskive for å unngå fluer i drikken. I dag er tapas en sosial matopplevelse, der man deler på mindre retter, ikke bare pålegg på brødskiver. Det er enkle småretter, flere av dem, som i dag også betegnes som “sharing”.
Flere betegnelser på tapas er meze eller antipasti.
Her kommer noen oppskrifter. Håper det smaker.
Appelsin og spinatsalat.
Salaten består av appelsinfileter, rødløk, spinatblader, sort oliven
uten steiner, ristede pinjekjerner, (eller mandler), olivenolje, rødvinseddik.
Oppskrift finner dere her: Appelsinsalat med spinat.
Sørlandsk Mozzarella med oliven og tomat tapenade
Mozzarella fra Osteverkstedet i Lillesand. (Lokalt) Ruccola, basilikum fra Hesnes. (Lokalt)
Sorte oliven og San Marzano tomater. Olivenolje, balsamico, litt sitronsaft, salt og pepper.
Om ikke dere har lokale produsenter, bruker dere selvsagt produkter kjøpt i butikk.
Oppskrift finner dere her: Sørlandsk Mozzarella eller Burrata med oliven og tomat tapenade.
«Saltimbocca alla Romana»
Laget med svinefilet, spekeskinke og salvie (Hesnes).
Dette er egentlig en Italiensk rett laget på kalvefilet, men for å gjøre det rimeligere, benyttes svinefilet. Ytrefilet er ok.
Oppskrift 10-12 porsjoner:
Her reduseres det til antall du ønsker.
Oppskrift 10-12 pers.
- 1,5-1,8 kg svin ytrefilet. Gjerne lokalt kjøtt.
- 12 skiver Parmaskinke, eller lokal spekeskinke.
- 12 store salvieblader.*
- Små grillspyd i tre.*
Salt og nykvernet sort pepper.
- Svine/kalvefilet skjæres i like biffstykker.
Bankes ut til tynnere biffer. - Monteres med spekeskinke og salvieblader på toppen, som festes med grillspyd. Om du skal steke disse på grillen, er det en fordel å trutne grillspyd i vann, slik at de ikke brenner fort opp.
- Stekes raskt på begge sider, krydres med salt og pepper.
Grønn asparges med seranoskinke.
Bildet av asparges ser du på bildet over.
10-12 pers.
Dette er en enkel og grei tapasrett, som alle klarer å lage.
- 20-24 stk. asparges.*
- 10-12 skiver serano – eller parma.*
- Litt olje til steking.
- Salt og pepper.
- Asparges skrelles om nødvendig. Ellers skjæres nedre 3 cm vekk.
- Forvelles i ca. 2 min i kokende vann.
- Avkjøles, og surres så med spekeskinken.
- Stekes i smør like før servring.
- Krydres kun med pepper.
Patate al Forno:
Poteter i tynne skiver, lagvis med løk og tomater. Store kokefaste poteter, kepaløk,
San Marzano tomater, (eller plommetomat), Peccorino eller Parmesan, timian,
olivenolje og tørr hvitvin.
Oppskrift 10-12 porsjoner: Link til oppskrift.
Glutenfrie minipaier på potet med rømme og løyrom.
Oppskrift 10-12 porsjoner.
- 12 middels nypoteter.*
- 1 bx creme fraishe – 35%*
- 1 bx. Rømme.*
- 2 gl. Rød rogn – lodderogn eller løyrom.*
- 1 dillkvast.*
- 4-6 egg.*
- 200 gr revet ost.*
- Salt, pepper og timian eller annen urt – frisk.*
- Litt olje eller smør – smeltet.*
Her har er det behov for brett med muffins former – 12 stk. eller fler.
Ikke papirformer.
- Poteter vaskes og kokes med skall på. Må bli godt møre.
- Muffins former smøres lett med olje eller klaret smør.
- Poteter presses ned i formene.
- Miks sammen egg, raspet ost, creme fraiche og krydder.
- Fylles i poteter.
- Stekes i ovn på 180°C til osten blir gyllen brun.
- La poteter kjøle litt ned.
- Kvernet pepper, dill og litt sitronsaft røres inn i rømmen, som toppes på poteter, samt litt rød rogn og dill.
Sitronmuffins med Mascarponekrem.
Link til oppskrift: Sitronmuffins med mascarponekrem.
Her tas brownies bort. Epler kan beholdes. Ekstra blir saften av 1 sitron, samt skallet som raspes fint for å gi smak. Mulig noe ekstra sitronsaft.
1-2 bx Mascarponekrem, vispes sammen med saften av 1 sitron, samt 2 – 4 ss melis for litt sødme. Sprøytes eller smøres på muffins. Pyntes med bringebær, sitronmelisse og physalis. Her er det pyntet med rips.
Sørlandsk ricotta med ristede hvalnøtter og honning. Dessert.
Ricotta fra Osteverkstedet i Lillesand. Bruk selvsagt butikk kjøpt ricotta om ikke lokal produsert.
Oppskrift 10-12 pers.
- 600-800 gr. Ricotta.*
- 1/2 pose hvalnøtter/ el. hasselnøtter/el. mandler.*
- Lokal honning – flytende.*
- 2 appelsiner. * Fileter skjæres ut.
- Ricotta romtempereres.
Formes og toppes med honning og lettristede nøtter.
Pyntes med appelsinfileter.
Håper disse tapasretter inspirerer dere til å “share” med venner og bekjente, eller god familie.